За архитекти и дизанери - Камък и дърво – духът на планината Част 2

07/10/2021

След като в първата част на статията подробно се спряхме на въпроса за защита на дървесината, идва ред на камъка, който също е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернaта сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атриа дълги години ще се радвате на красотата на естествените камъни.

Ако имате стара повърхност от камък, която с годините е потъмняла или по нея са се появили плесени, лишеи или микроводорасли, е достатъчно да следвате следните две стъпки:

  1. Почистване на повърхностите от плесените, микроводорасли и лишеи с Кеммуфа

Kemmufa (Кеммуфа) е препарат, който почиства и предпазва от повторно появяване на мухъл, лишеи и микроводорасли. Продуктът е биоразградим и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват или намазват с четка с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване той се отстранява механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от препарата. Интервалът между нанасянията е 24 часа. Препоръчва се 24 часа след нанасяне на втория слой да се измият с вода остатъците от замърсявания.

  1. Защита на повърхността с лак за камък

Фирма Атри предлага на пазара три продукта за защита и декорация на  вътрешни и външни каменни повърхности – Idrosil W (Идрозил Ве), Idrosil S (Идрозил Ес), Vetrasil (Ветразил). Използват се за защита и декорация на хоризонтални и вертикални повърхности на открито и в закрити помещения.

Покритията са изградени на базата на акрил-силиконови смоли с голяма дълбочина на проникване в материали като естествен камък, тухли, фасадни мазилки и бетон. След обработването с продуктите повърхността става хидрофобна, отблъсква мръсотията и водата.

Притежават висока устойчивост на атмосферни влияния: дъжд, вятър, слънчево греене, градски смог, солена влага и  не пожълтяват във времето!

 

 

 

Idrosil W (Идрозил Ве) и Idrosil S (Идрозил Ес) са напълно прозрачни матови импрегнатори – не променят естествения вид на каменната основа, не образуват повърхностен филм. Те са отлично решение за всички случаи, при които се налага да се запази в максимална степен естествения вид на камъка. Отлични продукти за реставрация на каменна зидария, облицовки и настилки, различни каменни предмети и изделия. Idrosil W е водоразредим, без мирис, идеален за използване в закрити помещения.

Vetrasil (Ветразил) е филмообразуващ лак, който подчертава естествените цветове на камъка, придавайки му т.н. мокър ефект - повърхността става полугланцова и сякаш постоянно мокра. Той е отлично решение за повърхности от камък като подчертава естествената красота на материала. Препоръчва се за употреба в зоните с влажен и морски климат, поради високата степен на изолация на основата.

 

 

Ако имате нови повърхности от камък, почистването със Кеммуфа не е необходимо и можете да положите някои от трите вида импрегнатор директно, след добро обезпрашаване на повърхността.

Продуктите са подходящи за ново положени и съществуващи настилки, облицовки и изделия от камък в жилища, вили, магазини, хотели, ресторанти, училища и обществени сгради, както и за реставрация и ремонт на паметниците на движимото и недвижимо културно наследство (некрополи, крепостни стени, статуи, каменни надписи и т.н.). Лесни са за нанасяне както от професионалисти, така и от любители.

Същите продукти с успех се използват за изолация на декоративни тухлени облицовки, видим бетон, минерални мазилки и др.

Независимо на кой продукт ще се спрете, бъдете сигурни, че освен прекрасен декоративен ефект, ще получите качествен и устойчив във времето краен резултат. Гаранция за това дава производителят Атриа, притежаващ международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Те са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.