Домашен майстор - Пролетта дойде, до подготвим дома и градината

01/03/2017

Пролетта дойде, слънцето се усмихва и е време да подготвим градината и барбекюто за предстоящия летен сезон. За съжаление, след зимата металните повърхности, които са били на открито носят следите от студа и влагата – ръжда и лющеща се боя. Освежете оградата, боядисайте улуците и люлката в градината, забравете за лошото време и се подгответе за лятото в три прости стъпки с италианските продукти на фирма Атриа.

 

  1. Стъпка едно: Премахнете ръждата с преобразувател Кемръст.

 

Този продукт превръща по химичен път ръждата в инертно феридъбилно съединение, несъдържащо влага. Нанася се с четка или пръскане директно върху ръждивата повърхност. Няколко минути след нанасянето на Кемръст образуваният светлокафяво-жълтеникав слой започва да почернява и да става гланцов, съхнейки бързо. С метална четка трябва да се отстрани само силно ронеща се ръжда. След 18-24 часа, върху образувания след изсъхването филм, може да се нанасят всякакъв вид бои и лакове, както с  разредител, така и водоразредими (алкидни, акрилни, нитро, полиуретанови, епоксидни, хлоркаучукови и др.).

Основни предимства на продукта:

  • Не е необходимо песъкоструене на метала, което води до икономия на време и средства;
  • Метална повърхност, обработена със система Кемръст плюс боя или още по-добре Кемръст плюс антикорозионен грунд плюс боя притежава дълготрайна и висока устойчивост на неблагоприятните атмосферни условия, включително на морски климат;
  • Кемръст може да се нанася и в затворени помещения, защото не е запалим, нетоксичен е и не мирише;
  • Повърхности, обработени с Кемръст издържат на температури до +90 ° C без повреди по филма.

  1. Стъпка две: Нанасяне на боята

В зависимост от основата, която ще боядисвате и от крайния ефект, който искате да постигнете, може да използвате една от следните бои:

2.1 Галакси (Galaxy)

Галакси е висококачествена алкидна боя, която се характеризира с:   отлична покривност, много добра твърдост и еластичност, отлично се разстила, даже при нанасяне с четка, има висока устойчивост на атмосферни агенти, включително и морски климат, не пожълтява с течение на годините. Има слаб мирис, което я прави много удобна за боядисване в затворени помещения. Предлага се в две разновидности – гланц и мат.

С Галакси може да боядисвате повърхности от метал, дърво, РVС, мазилка, предварително подходящо грундирани. Отлична боя за радиатори.

Може да се тонира в 160 цвята по цветова таблица RAL. Изберете изтънчени пастелни цветове или слънчеви и ярки тонове, за да направите градината неповторима!

    1. Копрекс Олд Стайл (Coprex Old Style) - боя тип „Ковано желязо”.

 

Може да се нанася директно върху нови метални повърхности, без грунд, тъй като съдържа инхибиращи ръждата добавки. Притежава отлична устойчивост на климатични въздействия, удар и абразия. Продуктът се нанася изключително лесно, защото притежава едновременно тиксотропни характеристики и много добро самозаглаждане, поради което може да се нанася и с голяма дебелина без опасност от стичане, дори и при неравни повърхности.

Копрекс Олд Стайл e идеален продукт за защита на изделия от желязо като: огради, парапети, врати, градински мебели (маси, столове, беседки, навеси и т.н.), както и за подходящо грундирани изделия от дърво, цимент и др. Притежава отличен декоративен ефект, имитиращ до съвършенство ковано желязо. Предлага се в осем цвята по каталог.

    1. Цинкофин (Zincofin)

За да завършите освежаването на къщата и градината, боядисайте и водосточните тръби, улуците и другите изделия от поцинкована ламарина. За целта можете да използвате Цинкофин. Това е боя две в едно, която се нанася директно върху поцинкованата повърхност. Има отлична покривност, много добра твърдост и еластичност, не се напуква, има висока устойчивост на атмосферни агенти, включително и морски климат.

Използването на Цинкофин като грунд и Копрекс Олд Стайл в Цвят мед (Rame) като финиш, позволява прекрасно да имитирате медна ламарина.

Цинкофин може да се тонира в 160 цвята по цветова таблица RAL. Това, в комбинация с нежния сатенен финиш на боята, дава възможност да постигнете оптимално естетическо решение за всеки елемент от вашата фасада или градина.

               3.Стъпка три: Патинирайте с Атрианитро (Atrianitro)

Ако искате да положите деликатна патина в цвят старо злато, сребро или зелено, използвайте Атрианитро. Това е нитро-синтетичен лак, който е изключително подходящ за патиниране на изделия от ковано желязо – огради, беседки, маси, столове, люлки, розариуми, асмалъци и т.н. Съхне бързо, полага се лесно и има голяма устойчивост на атмосферни влияния. Използвайки стара рехава четка, само с няколко мазвания постигате очарователния ефект на патинирал метал.

​​​​​​​