За професионалисти - Фасада мечта!

01/07/2017

Фасадните бои и мазилки са не само необходимост, а радост за окото. Те дават облика не само на една къща, а и на цели градове и села, носят характер и атмосфера. Те спомагат не само за красивия външен вид на сградата, но и за устойчивостта й във времето и комфорта вътре в нея. Представяме на вашето внимание няколко от предлаганите от фирма „Атри”  ЕООД фасадни бои и мазилки.

Фасадните бои не са толкова популярни в България, но всеки който веднъж е боядисвал фасадата си с боя, надали ще се върне към мазилките. Този тип покритие е много лесно за нанасяне и задържа много по-малко мръсотия от мазилката,  а здравината и устойчивостта му на атмосферни влияние на качествените бои не се различават от тези на мазилките.

Salentquarz (Саленткуарц) е вододисперсионна акрилна боя, която притежава много добра устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния и на алкални въздействия. Има отлична адхезия към основата, която с течение на времето се засилва, висока механична устойчивост на триене и висока хидрофобност, дори и при биещ дъжд. Саленткуарц може да се оцветява в над 2000 цвята. За любителите на рустикални ефекти, върху него може да се положи велатура Опавел (полупокривен декоративен финиш) в по-тъмен цвят, за да постигнете прекрасния чар на средиземноморските къщи.

Отлично съотношение цена/качество.

Атриасил Питура (Atriasil Pittura) е силиконова боя, притежаваща отлична хидрофобност (издържа на продължителни проливни дъждове), като същевременно има висока дифузионна способност. Осигурява отлична защита от плесени, лишеи и микроорганизми. Изключително подходяща за морски климат. Атриасил Питура може да се оцветява в над 2000 цвята.

Атриатермика (AtriaThermika) е енергоспестяваща боя с керамични вакуумни микросфери и специална терполимерна акрилна смола с изключително ниска термопроводимост. Линията продукти включва:

Атриатермика боя за външни повърхности

Атритермика структурна мазилка за външни повърхности

Тези продукти са подходящи за ново боядисване и ремонт на фасади на жилищни, обществени и промишлени сгради. Комбинирани с фасадна топлоизолационна система, увеличават значително ефекта й.

Основни предимства пред традиционните фасадни бои и мазилки

  1. Много висока отразителна способност: Отразяване на топлинната енергия над 90% и отразяване на слънчевите лъчи – над 80%. Това означава, че ако се  боядиса  фасада с Атриатермика боя, през летните месеци, когато е налице интензивно слънчево греене, в резултат на отразяване на слънчевите лъчи, ще се реализира значителна икономия на електроенергия за климатизация на помещенията.
  2. Висока устойчивост на атмосферни влияния като смог, киселинни дъждове, солен морски въздух, озон и UV лъчи, много дълъг експлоатационен живот. Използваните за оцветяването пигменти са с висока фотостабилност и не променят цвета на фасадата с течение на времето.
  3. Притежава т.н. самопочистващ (“Лотос”) ефект, благодарение на който върху боята не се задържат вода, прах и замърсявания . 
  4. Много добра паропропускливост, която предотвратява формирането на влага във вароциментовите мазилки и шпакловки и по този начин ги предпазва от деградация и отлепване от основата.
  5. Елиминиране на термомостовете и като следствие от това предотвратяване на влагата, респективно образуването на мухъл по стените вътре в помещенията. 
  6. Защитава основата срещу проникването на вода и образуването на пукнатини.

Всички, изброени по-горе предимства гарантират с 20% по-ниски разходи за отопление (климатизация), а когато Атритермика структурна мазилка е нанесена като завършващ слой върху външна топлоизолация, то общият енергоспестяващият ефект ще бъде с 60-70% по-голям в сравнение с несанирана сграда.

Rustico (Рустико) е декоративна акрилна мазилка, подходяща както за вътрешни, така и за външни повърхности. Освен класическото гладко полагане, тя позволява да се реализират различни декоративни елементи като например каменна или тухлена зидария, ефект „травертино” и др. Мазилката може да се нанася оцветена в над 2000 цвята или бяла, като след това се полага финишен слой  Opavel (Опавел). Опавел  е акрилсиликонова полупрозрачна велатура, която е устойчива на атмосферни влияния и цветовете й не се променят под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Тя придава старинен вид на мазилката и създава илюзия за игра на цветовете.