Домашен майстор - SOS Каменна облицовка

01/12/2017

Каменна облицовка на камината или на фасадата – те са ефектни и харесвани, но по принцип са силно попивни. Попивайки вода и влага те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. Как да почистим и да защитим камъка в бъдеще? Ето решението в две прости стъпки:

  1. Премахване на плесените и лишеите със Kemmufa

Kemmufa (Кеммуфа) е препарат, който почиства и предпазва от повторно появяване на мухъл, лишеи и микроводорасли. Продуктът е биоразграждащ се и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват или намазват с четка с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване той се отстранява механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от препарата. Интервалът между нанасянията е 24 часа. След като нанесете втория слой Kemmufa и минат 24 часа е добре да измиете всякакви останки от замърсявания.

  1. Защита на повърхността с лак за камък

Фирма Атри предлага на пазара три продукта за защита и декорация на  вътрешни и външни каменни повърхности – Idrosil W (Идрозил Ве), Idrosil S (Идрозил Ес), Vetrasil (Ветразил). Използват се за защита и декорация на хоризонтални и вертикални каменни, тухлени и други минерални повърхности на открито и в закрити помещения.

Покритията са изградени на базата на акрил-силиконови смоли с голяма дълбочина на проникване в материали като естествен камък, тухли, фасадни мазилки и бетон. След обработването с продуктите повърхността става хидрофобна, отблъсква мръсотията и водата.

Притежават висока устойчивост на атмосферни влияния: дъжд, вятър, слънчево греене, градски смог, солена влага и  не пожълтяват във времето!

Idrosil W (Идрозил Ве) и Idrosil S (Идрозил Ес) са напълно прозрачно матови – не променят естествения вид на каменната основа, докато Vetrasil (Ветразил) подчертава естествените цветове на камъка, придавайки му т.н. мокър ефект -  повърхността става полугланцова и сякаш постоянно мокра.

Продуктите са подходящи за нови и стари сгради - жилища, вили, магазини, хотели, ресторанти, училища и  обществени сгради. Лесни са за нанасяне както от професионалисти, така и от домашните майстори.