За професионалисти - Фасада мечта! Част 1

05/09/2019

Фасадните бои не са толкова популярни в България, но всеки който веднъж е боядисвал фасадата си с боя, надали ще се върне към мазилките. Този тип покритие е много лесно за нанасяне и задържа много по-малко мръсотия от мазилката, а здравината и устойчивостта на атмосферни влияния на качествените бои не се различават от тези на мазилките.

Боите на фирма Атриа са с отлична белота и покривност, имат много висока устойчивост на градски и индустриален смог и на тежки атмосферни влияния. Освен това, те отлично прилепват към основата, имат висока еластичност и маскират фини пукнатини. Имат отлична механична устойчивост на триене и висока хидрофобност. Всички продукти могат да бъдат оцветени в над 2000 цвята по каталози NCS, RAL и ATRIA 604.

Въпреки че, са предвидени за ново боядисване и ремонт на външни стени и тавани  на жилищни, обществени и промишлени сгради, продуктите спокойно могат да се използват и за вътрешни стени и тавани, тъй като не съдържат вредни вещества и не отделят токсични вещества, вредни за човека, растенията и животните. Всички предлагани от нас продукти отговарят на изискванията на Регламент REACH за съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

За цялостно боядисване на сгради, най-популярни на българския пазар са следните два продукта:

Първия е Salentquarz - универсална акрилна боя, която е идеална за градовете и селата във вътрешността на страната, в които няма големи индустриални предприятия, силен градски смог и солена влага. Притежава отлична здравина, фина песъклива структура и отличен естетичеки вид. За любителите на рустикални ефекти, върху нея може да се положи велатура Опавел в по-тъмен цвят, за да постигнете прекрасния чар на средиземноморските къщи. Друга приятна изненада е отличното съотношение цена/качество.

Вторият продукт, който е сред най-харесваните от нашите клиенти е Setacril. Също като Salentquarz, Setacril е акрилна универсална боя, но за разлика от него, е по-фин като структура. Тази му характеристика го прави изключително подходящ за оформяне на декоративни елементи по фасадата и дори за рисуване.

Прекрасно решение за цокъла на сградата са релефните фасадни бои. Чрез тях не само придавате красота и чар, но и улеснявате поддръжката на фасадата. Прадлагаме на вашето внимание следните два варианта:

Първият е Bucciotix Lucido - гланцова полимерна боя, която не задържа петна и прах. Като всяка гланцова боя, е много устойчива на миене с почистващи препарати, която я пряви идеален вариант за цокъл на сгради, където често попадат кални пръски, прах и сажди.

Вторият е Rivestimento Buccia матова релефна полимерна боя. С нея можете да постигнете различни фини релефи, включително и имитация на естествени камъни и дървесен фладер – едно решение, което пести средства и време.

Ако имате къща край морето, знаете че солената морска влага руши фасадата изключително бързо и поради тази причина е необходима специална боя с много висока устойчивост.

Atriasil Pittura е силиконова боя, устойчива на UV-лъчи и на продължителни проливни дъждове, като същевременно притежава много добра едностранна паропропускливост (коефициент на устойчивост на проникване на вода w < 0,065 съгласно DIN 52617 и коефициент на паропропускливост sd < 0,575 съгласно DIN 52615). Боята притежава постоянна еластичност във времето, което не позволява образуването на пукнатини и има отлична адхезия както към минерални основи, така и към съществуващи стари фасадни бои. Осигурява отлична защита от плесени, лишеи и микроорганизми. Идеалното решение за влажен морски климат!

За хората които търсят енергийно ефективно и дълготрайно решение за фасадата, предлагаме продукт от ново поколение. Атриатермика Естерни (AtriaThermika Esterni) - енергоспестяваща боя с керамични микросфери за външни повърхности. Положена по съответната технология като завършващ слой, след изсъхване формира дълготраен декоративен и изолационен слой със следните характеристики:

  1. Много висока отразителна способност: Отразяване на топлинната енергия над 90% и отразяване на слънчевите лъчи – над 80%. Това означава, че ако се  боядиса  фасада с Атриатермика, през летните месеци, когато е налице интензивно слънчево греене, в резултат на отразяване на слънчевите лъчи, ще се реализира значителна икономия на електроенергия за климатизация на помещенията;
  2. Висока устойчивост на атмосферни влияния като смог, киселинни дъждове, солен морски въздух, озон и UV лъчи и много дълъг експлоатационен живот. Използваните за оцветяването пигменти са с висока фотостабилност и не променят цвета на фасадата с течение на времето;
  3. Притежава т.нар. самопочистващ (“Лотос”) ефект, благодарение на който върху боята не се задържат вода, прах и замърсявания;
  4. Много добра паропропускливост, която предотвратява формирането на влага във вароциментовите мазилки и шпакловки и по този начин ги предпазва от деградация и отлепване от основата;
  5. Елиминиране на термомостовете и като следствие от това предотвратяване на влагата, респективно образуването на мухъл по стените вътре в помещенията;
  6. Защитава основата срещу проникването на вода и образуването на пукнатини.

Всички, изброени по-горе предимства гарантират с 20% по-ниски разходи за отопление (климатизация), а когато Атриатермика е нанесена като завършващ слой върху външна топлоизолация, то общият енергоспестяващият ефект ще бъде с 60-70% по-голям в сравнение с несанирана сграда.

За всички гореизброени бои предлагаме подходящ грунд в зависимост от вида и състоянието на основата.

Фирма „АТРИА” притежава международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Тези сертификати са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.