Домашен майстор - Ремонт – Мисията възможна! Част 2

29/05/2020

След като в първата част на статия обърнахме внимание на това, кои бои са подходящи за спалнята, детската стая, хола и кухнята, в тази пубилкация ще се спрем на помещенията, на които хората по-рядко обръщат внимание, но също така имат нужда от поддръжка и освежаване.

Без значение кое помещение ремонтираме, първата стъпка винаги е грундирането. Независимо дали стените са боядисани или нови, чрез грунда ще си осигурите отлична адхезия и покривност на боята или иначе казано с по-малко боя да боядисате по-голяма площ.

За целта отлично решение е Isolmur (Изолмур). Този грунд е подходящ за всякакъв вид вътрешни и външни мазилки и шпакловки: гипсови, циментови, вароциментови, както и за гипскартон. Нанася се в един слой, като предварително трябва да се разреди 1:5 с вода (1 литър грунд се добавя в 5 литра вода). И най-важното, този продукт няма да натежи на бюджета Ви, тъй като цената е само 0,28 лв./кв.м.

Ако повърхността се рони силно или има стара варова шпакловка или нанесена варова боя, най-доброто решение е Murofix (Мурофикс). Това е грунд с разредител,  който прониква в дълбочина, като по този начин ограничава повърхностното ронене. Грундът фиксира основата без да я запечатва. Притежава отлична паропускливост и може да се нанася дори и при температури под 0°С. Използвайки този грунд си спестявате шкурене за отстраняване на варовата боя, свързано с много труд и прах. Цената е 1,10 лв./кв.м.

Втората стъпка е боядисването. В следващите редове ще ви преставим няколко различни вида интериорни бои, чииито цени са изключително достъпни, а качествата им са доказани във времето.

Ако имате механа, в която празнувате със семeйство и приятели, ателие, в което се отдавате на любимото си хоби или малък кабинет у дома, идеалното решение е Pittura Lavabile (Питура Лавабиле). Тя е високопокривна винилна матова боя, устойчива на миене, съдържаща антисептични и антимухълни добавки. Нанася се лесно, притежава висока белота на покритието и много добра устойчивост на пожълтяване. Цената на квадратен метър започва от 1,94 лв. (за два слоя), като варира според цветовете, които ще изберете.

За гаража или работилницата, препоръчваме Muralex (Муралекс).  Тя е дишаща винилна матова боя, устойчива на миене. Има много добра покривност, даже нанесена в един слой. Това дава възможност за бърза и лесна поддръжка.  Покритието съдържа антисептични и антимухълни добавки и притежава отлична паропропускливост, което го прави много подходящо за помещения, в които има влага, каквато често се образува в гаражите на партера или в сутерена. Нанася се лесно и има отлично съотношение качество/цена – 1,40 лв./кв.м (за два слоя).

Когато се стигне до ремонт на мазето или на тавана, хората предпочитат да изберат икономична боя, която след време просто да освежат. В този случай, най-подходящия продукт е Blanco (Бланко). Тя е дишаща винилна матова боя, която се нанася лесно и се разстила чудесно. Има добра покривност, а стените ще останат дълго бели, без да ожълтяват. Само за 1,20 лв./кв.м (за два слоя) таванът ще светне, а мазето ще е като ново.

В банята хората най-често се сблъскват с проблема с мухъла. За да се спасите от него веднъж за винаги, ви предлагаме решение в две прости стъпки:

Първа стъпка – Нанансяне на Kemmufa

Кеммуфа (Kеmmufa) е водоразредим противоплесенен, антимухълен и анти-бактериален разтвор. Продуктът е биоразграждащ се и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват (намазват с четка) с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване той се отстранява механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от фунгицидния разтвор. Интервалът между нанасянията е 24 часа.

Втора стъпка – Полагане на Atriathermika (Атриатермика). Това е продукт, съдържащ керамични микросфери, които след изсъхването на боята образуват тънка, но ефикасна термична бариера. Тя прекъсва връзката между студените стени и топлия въздух в помещението и по този начин предотвратява конденза, а оттам и появата на мухъл. Полага се в три слоя, а разходната норма е около 300 мл/кв. м. За изключителните качества, които притежава тази боя, цената от 6,70 лв./кв.м. (за три слоя) е съвсем разумна!

Всички предложени бои притежават следните предимства:

  • Нямат мирис;
  • Предлагат се в изключително широка гама от цветове – над 2800 по цветови таблици NCS, RAL, Atria;
  • Всички грундове, бои и латекси са произведени в Италия, което е гаранция за тяхното качество.