За професионалисти - Пътеводител в света на латексите

Един от най-често използваните продукти при ремонт е латексовата боя. Когато обаче си стигне до избор на конкретен продукт, клиентите се ориентират трудно в разликите. Как да определите кой латекс е подходящ за конкретния случай? Освен бюджета, с който разполагате много важно е какво помещение желаете да боядисате, какъв естетически вид искате да постигнете и какви технически характеристики очаквате от покритието. В следващите редове ще Ви помогнем да се ориентирате кое решение е на-добро за Вас.

Първата латексова боя, на която ще се спрем е Pittura Lavabile (Питура Лавабиле). Тя е високопокривна винилна матова боя. Има много добра устойчивост на миене и съдържаща антисептични и антимухълни добавки. Нанася се лесно, притежава висока белота на покритието и много добра устойчивост на пожълтяване.

Питура Лавабиле е отлично решение за стени, по които има леки дефекти или не са идеално гладки. Матовата й текстура отлично прикрива недостатъци по основата. Тя е идеално решение за бърз ремонт, когато нямате време за прешпакловане на стените. Отличното съотношение цена / качество я прави идеална за ремонт на помещения, които се отдават под наем, ателиета, гаражи, стълбища, коридори, антрета.

Вторият продукт, на който ще се спрем е Colorex (Колорекс). Колорекс е професионален латекс, предпочитан от всички майстори. Причината да е любим на професионалистите е, че е високопокривна боя, която се нанася изключително лесно,  а направените в процеса на боядисване поправки, не личат. Освен това боята е матова и отлично прикрива дефекти по повърхността. Нанесен върху гипсокартон или нова шпакловка се изпъва идеално и придава копринен завършек на повърхността. Колорекс има отлична устойчивост на миене и съдържаща специални активни вещества срещу образуването на плесени, гъбички и бактерии. Друг голям плюс е, че той има много добра устойчивост на атмосферни влияния и може да бъде полаган на тераси, барбекюта и т.н. 

Всички качества на Колорекс го правят отлично решение не само за дома, но и за помещения с интензивен трафик (сгради с обществено предназначение, офиси, хотели, търговски и спортни центрове и др.), за които има изисквания за дълготрайност във времето и лесна подръжка на покритието.

Последният продукт, на който ще се спрем е Biotex (Биотекс). Той е изключително висококачествена акрилна боя, която впечатлява с фиността на покритието и изключително красив външен вид. Разработен в три варианта – мат, сатен и гланц, той е подходящ за всеки интериор.

Освен естетическите си качества, Биотекс притежава отлична устойчивост на миене и съдържаща специални активни вещества срещу образуването на плесени, гъбички и бактерии, което го прави приложим в почти всички частни и обществени помещения.

Също така, Биотекс е сертифициран по НАССР за приложение в помещения на предприятия в хранително-вкусовата промишленост. Има и Здравна оценка за приложимост на НЦООЗ-МЗ „в болници, обществени кухни, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, винзаводи и други”. Какво означава това? Биотекс е идеално решение, не само за хола, но и за кухни, бани, тоалетни и други мокри помещения, детски стаи, детски градини и центрове, болници, зъболекарски кабинети, обществени кухни, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, винзаводи и други.

В таблицата по-долу можете да видите сравнение на техническите характеристики на трите продукта.

Технически показатели по EN 13330

Устойчивост на мокро триене по DIN53778, брой цикъла

Устойчивост на миене по ISO11998, клас

Покривност (за един слой) ISO 06504-3 кв.м./л.

Степен на гланц в Gloss ISO2813

Питура лавабиле

>2700

Клас 3

13 – Клас 2

Мат<10

Колорекс

>6000

Клас 1

15 – Клас 1

Мат<10

Биотекс мат

>12000

Клас 1

15 – Клас 1

Мат<10

Биотекс сатен

>13000

Клас 1

15 – Клас 1

Сатен>35 

Биотекс гланц

>14000

Клас 1

15 – Клас 1

Гланц>60

Въпреки разликите, всички предложени бои притежават следните предимства:

  • Нямат мирис;
  • Отлична покривност;
  • Висока белота на покритието и висока устойчивост на пожълтяване;
  • Лесно нанасяне;
  • Отлично разстилане;
  • Предлагат се в изключително широка гама от цветове – над 2800 по цветови таблици NCS, RAL, Atria;
  • Всички латекси са произведени в Италия.

Фирма „АТРИА” притежава международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Тези сертификати са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.

Всички продукти са произведени в съответствие със строгите норми за екологичност и отговарят на последните изисквания на Директивите на Европейския съюз за съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

Продуктите на Атриа са предпочитани както от професионалистите, така и от крайните клиенти заради отличното им качество, тяхната икономичност и лекотата на полагане.